Sarut-mana pentru masa (Volumele I & II) | Adriana Sohodoleanu, Cosmin Dragomir

Vândut de carturesti.ro

Detalii:

Sarut-mana pentru masa exploreaza diversitatea culinara multietnica, prea adesea tratata reductiv, de mancaruri, tehnici si obiceiuri legate de hrana culese de etnografi, de antropologi si, mai nou, de influencerii din social-media pasionati de cultura gastronomica din toate zonele tarii, intr-o carte usor de urmarit si inteles de catre publicul interesat de gastronomie, dar mai putin obisnuit cu formatele rigide si, de multe ori, anoste ale cercetarilor istorice si etnografice care au stat la baza acestei cercetarii. Meritul sau principal este ca reuseste sa aduca la lumina material original, preluat din surse obscure greu accesibile altfel, si sa puna in doua volume memorabile nu doar ceea ce ar ocupa un intreg corp de biblioteca, dar care altfel ar fi citit doar de o mana de etnografi. - Mona Petre Sarut-mana pentru masa reprezinta o incursiune autentica in universul culinar traditional (dar si contemporan!), imbinand retete stravechi si moderne cu obiceiuri ritualice din toate colturile tarii. De la colivele si cozonacii din Moldova pana la pasatul din Maramures, la papricasul, afumaturile si prajiturile din Transilvania, la pita de Pecica din Crisana sau la tocanele cu hribi din Bucovina ori la vioaiele mancaruri usturoiate din Oltenia, dar si la copturile elaborate din Dobrogea, volumul reda savoarea bucatariei romanesti in contextul sarbatorilor si al traditiilor locale. Fiecare capitol este insotit de retete, de povesti si ritualuri care reflecta identitatea culturala a regiunii respective, tinand cont de influentele istorice care, de-a lungul secolelor, au dat nastere acestei diversitati fabuloase. - Oana Igretiu Adriana Sohodoleanu si Cosmin Dragomir s-au angajat la aceasta munca uriasa (nu vreau sa spun „titanica”, pentru ca s-ar putea ca, dupa aceasta carte, care va fi un hit, sa vrea sa scrie una si mai cuprinzatoare) de descoperire, catalogare si testare a bucatariei noastre. Si folosesc cu raspundere si bucurie acest „noastre”, care inglobeaza regiunile Romaniei cu obiceiurile, traditiile, locuitorii de diverse etnii. lata, cu aceasta carte e atins un nou prag in drumul spre redobandirea mandriei culinare nationale. - Adi Hadean In 1962 s-a publicat in Romania Retetarul General, care a fost impus ca norma in toate unitatile de alimentatie publica din tara. Consecinta a fost intrarea treptata in uitare a bucatariilor regionale si etnice, un veritabil patrimoniu de cultura gastronomica, de o mare diversitate. Cartea Adrianei Sohodoleanu si a lui Cosmin Dragomir se apleaca asupra acestui patrimoniu, cu rabdare si respect, oferind cititorului o imagine despre bucatele si obiceiurile din diversele regiuni si ale tarii. Un demers antropologic, dar si o invitatie la a descoperi toate aceste bogatii, la ele acasa. - Laura Laurentiu

Preț:

189.00 RON


Alte detalii:

Vânzător: Carturesti.ro
Brand: Gastroart

De la același vânzător

carturesti.ro
38.00 RON
carturesti.ro
48.00 RON
carturesti.ro
149.99 RON
carturesti.ro
89.00 RON